Välittäjä vai yksinmyynti vai jotain siltä väliltä?

12.3.2018

Tällä alalla törmää paljon siihen, että jokunen vielä myy asuntonsa itse ja sehän on ihan ok tietenkin. Jos joku minulta kysyisi siihen kommenttia, niin olen miettinyt valmiiksi jo vastauksen, joka kuuluu: En itsekkään tilaa ammattimaalaria maalaamaan asuntojeni seiniä enkä ammattilaista asentamaan laminaattia, kun kerta sen itse osaan tehdä ja löydän siihen vielä ajankin. Joskus toki toivon, että aikaa minulla ei siihen olisi, niin tällöin voisin harkita palkkaavani siihen ammattilaisen. Eli jos osaa myydä ja markkinoida asunnon itse ja on siihen aikaa, niin tietenkin kannattaa myydä itse, mutta jos jompi kumpi on tiukilla tai kummatkin, niin silloin voi kääntyä alan ammattilaisen puoleen. Mehän myymme ammattitaitoa ja aikaa, josta myyjä hyötyy. On ihmisiä, jotka myyvät autonsa itse ja on ihmisiä, jotka antavat sen vaihdossa tai jopa antavat sen ammattilaiselle myyntiin. Ja uskokaa tai älkää, niin on ihmisiä, jotka leipovat leipänsä itse ja on ihmisiä, jotka ostavat sen valmiina! Kyse on erikoistumisesta ja oman ajan hallinnasta.

Nyt on tullut myös markkinoille palveluita, joka on kuin itsemyynnin ja välittäjän palveluiden väliltä. Tätä en näe perinteisen välityspalvelun uhkana, vaan lähinnä mahdollisuutena yksinmyyjille toteuttaa oman asunnon kauppa edes jokseenkin laadukkaasti. Hyvä apu siis yksinmyyjille, jotka kuitenkin haluavat myydä asuntonsa itse. Tämäkään palvelu ei kuitenkaan ratkaise sitä yksinmyyjien ongelmaa, että suurin osa ostajista haluaa ostaa asuntonsa välittäjän kautta, jolla on selonottovelvollisuus koskien myytävää kohdetta. Luotettava välittäjä on yhtä kuin luotettava kauppa. Ammattivälittäjä osaa myydä asunnon, jossa on ollut jokin ongelma, niin että asunto myydään avoimesti kertoen siitä salaamatta mitään. Yksinmyyjät mielellään salaavat asiat, jotka voivat haittaa asunnon nopeaa myyntiä. En yleistä, mutta näin eri medioista lukemani artikkelit antavat ymmärtää.

13.3.2018

Moni yksinmyyjä perustelee haluansa myydä asuntonsa itse sillä, että tietävät asunnosta kuitenkin enemmän kuin välittäjä. Alkuun varmaan näin onkin, mutta välittäjän työhön kuuluukin opetella asunnosta kaikki oleellinen ennen ensimmäistä esittelyä. Eikä opettelu keskity pelkästään asuntoon vaan myös yhtiöön, sen historiaan, sen tulevaisuuden suunnitelmiin, alueeseen ja sen kaava-asioihin ja kehitykseen sekä ylipäätänsä rakennuksen rakentamistapaan tai tulevien remonttien toteutustapaan ja mahdollisiin kustannuksiin. Kyse on siis paljon muustakin, kuin siitä minkä laminaatin myyjä on milloinkin laittanut ja mistä keittiö on aikoinaan ostettu.

28.3.2018

Osaan mm. remontoida, myydä ja markkinoida, mutta en korjata autoja. Pitäisikö opetella vaihtaa jarrupalat, jossa luulen vian olevan? Ei, ei ole aikaa, joten käännyn ammattlaisen puoleen ja ostan tuon palvelun. Heiltä menee siihen kuulemma tunti tai puolitoista, jos levytkin pitää vaihtaa. Niin, levyt, enpä olisi varmaan itse tajunnutkaan niitä katsoa samalla. Hyvä, että käännyin ammattilaisen puoleen. Korjauspaikan valitsin sijainnin takia, en hinnan, koska uskon, että hinnat ei tuosta kauheasti eroa. Sijainti, sijainti, sijainti, kuten asuntokaupassakin hoetaan. Pointtini siis on, että ammattilainen tekee asian nopeammin ja osaa katsoa asiaa kokonaisuutena sekä kertoa mitä muuta kannattaa huomioida. Jos et siis osaa asuntoa itse myydä ja markkinoida, eikä sinulla ole aikaa sitä opetella, niin käänny ammattilaisen puoleen! Soita minulle, niin kerron lisää miksi näin! ;)